Thursday, July 11, 2019

Molecular Biology Multiple Choice Questions on DNA

ad300
Advertisement

MCQ on DNA : Multiple choice questions with answers in molecular biology for different competitive exams.


DNA (deoxyribonucleic acid) is the hereditary material in humans and almost all other organisms. DNA is molecule composed of two chains that coil around each other to form a double helix. The two DNA strands are also known as polynucleotides. They are composed of simpler monomeric units called nucleotides. Each nucleotides is composed of one of four nitrogen containing nucleobases adenine(A), guanine(G), cytosine(c), thymine(T). DNA bases pair up with each other, A with T and C with G to form units called base pairs. Each base is also attached to a sugar molecule and a phosphate molecule.

In this section ,we are providing multiple choice question on DNA with answers for your better performance in competitive exams.


                                                           
DNA related MCQ for competitive examination




1.DNA was first discovered by:-

A. Beadle and Tatum
B. Watson and Crick
C. Friedrich Miescher
D. A. Kornberg

Ans:C

2.How many nucleotides are present in one turn of DNA helix?

A. 4
B. 7
C. 8
D. 10

Ans:D

3.Distance between the two pairs of DNA is:-

A. 3.4 A'
B. 34 A'
C. 20 A'
D. 340A'

Ans:A

4.Instead of chromosomes which of the following has only DNA ?

A. Anabaena
B. Volvox
C. Chlamydomonas
D. Plasmodiophora

Ans:A

5.Which of the following is the smallest RNA?

A. m-RNA
B.  r-RNA
C.  t-RNA
D.  chromosomal-RNA

ANS:C

6.The tertiary structure of t-RNA is :-

A. L-shaped
B. X-shaped
C. T-shaped
D. Y-shaped

Ans:A

7.What could be the maximum difference in DNA sequences of two individuals?

A. 99.9%
B. 0.2%
C. 1%
D. 100%

Ans:B

8.Circular DNA molecule occurs in:-

A. Viruses
B. Bacteria, Chloroplasts and mitochondria
C. Bacteria and Chloroplasts
D. Bacteria only

Ans:B

9.The enzyme needed for uncoiling two DNA strands is:-

A. DNA ligase
B. DNA helicase
C. DNA polymerase
D. DNA  topoisomerases

Ans:B

10.what is the type of coiling in DNA?

A. Right handed
B. Left handed
C. Zig-zag
D. Opposite

Ans:A

11.The protein which helps to unwind DNA double helix during replication is:-

A. DNA polymerase
B. DNA gyrase
C. Helicase
D. DNA topoisomerase

Ans:C

12.Which of the  following double stranded RNA is present?

A. Bacteria
B. Chloroplast
C. Mitochondria
D. Reovirus

Ans:D

13.Which one of the following is a RNA virus?

A. Hepatitis B virus
B. HIV
C. Papilloma virus
D. Epstein-barr virus

Ans:B

14. For DNA fingerprinting, the amount of DNA required is?

A. Only a few cells
B. at least one gram
C. About 100 micrograms
D. About one  microgram

Ans:D

15. Who was the first director of Human Genome Project?

A.  Dr James Watson
B.  Dr Francis Collins
C.  Dr Craig Venter
D.  Claude Vorlihon

Ans:A

16. Who developed the method of DNA fingerprinting?

A.  Kary Mullis
B. Stice and Robi
C.  Frederick Sanger
D. Alec Jeffrey

Ans:D

17. Who was awarded Nobel Prize for synthesis of RNA?

A. S. Ochoa
B  A. Kornberg
C. H. Khorana
D. Nirenberg

Ans:A

18.Left handed DNA is known as

A. B-DNA
B. Z-DNA
C. Both a and b
D. None of the above

Ans:B

19.The diameter of Z-DNA molecule is

A. 34 A
B. 20 A
C. 45 A
D. 3.4 A

Ans:C

20.The enzyme which catalyses the formation of RNA from DNA template is known as

A. DNA polymerase
B. RNA polymerase
C. reverse transcriptase
D. Nuclease

Ans:B



Also Read: 

The Most Useful Idioms And Phrases With Sentences.










Share This
Previous Post
Next Post

Pellentesque vitae lectus in mauris sollicitudin ornare sit amet eget ligula. Donec pharetra, arcu eu consectetur semper, est nulla sodales risus, vel efficitur orci justo quis tellus. Phasellus sit amet est pharetra

0 comments: