Friday, July 26, 2019

Important Ful Form for Competitive Exams

Full Form : Important Full Form for Competitive Exams.



We are provided a list of those popular/important Full form which are usually asked in the competitive exams like SSC, IBPS, RRB 


Most important full form a to z



ATM: Automated Teller Machine
APN: Access Point Name
APK: Authenticated Public Key
AIR:  All India Radio
AIDS: Acquired Immune Deficiency Syndrome
ACER: Acquisition Collaboration Experiment
AIIMS: All India Institute of Medical Sciences



BPL: Below Poverty line
BCCI: Board of Control for Cricket in India
Bye: Be with you Everytime
BAMS: Bachelor of Ayurvedic Medical and Surgery
BSF: Border Security Force
BTC:Bodoland Territorial Council
BPO: Business Process Outsourching
BTAD: Bodoland Territorial Area Districts 




CCTV: Close Circuit Television
CEO: Chief Executive Officer
CDR: Compact Disk Recorder
CTR: Click Through Rate
CDMA: Code Division Multiple Access
CCNA: Cisco Certified Network Associate
CID: Criminal Investigation Department
CNG: Compressed Natural Gas
CBSE: Central Board of Secondary Education
Computer: Common Oriented Machine Particularly United and Used Under Technical and Educational Research
Chess: Chariot Horse Elephant Soldiers


DLNA: Digital Living Network Alliance
DVD: Digital Versatile Disc
DTP: Desk Top Publishing
DELL: Digital Electronic Link Library
DMRL:Defence Metalurgical Research Laboratory
DTH: Direct to Home



EVM: Electronic Voting Machine
EMI : Equated Monthly Installment
FIR:  First Information Report
FCI : Food Corporation of India



GPS: Global Positioning System
GSM: Global System For Mobile Communication
GB: Gigabytes
GHz :Gigahertz
Google: Global Organization of Oriented Group Language of Earth



HTML: Hyper Text Markup Language
HTTP : Hyper Text Transfer Protocol
HIV: Human Immune Deficiency Virus
HTTPS : Hyper Text Transfer Protocol Secure
HDD :Hard Disk Drive
HDMI : High Definition Multimedia Interface
HSDPA :High Speed down Link Packet Access
HP :Hewlett Packard



IFSC: Indian Financial System Code
IMEI : International Mobile Equipment Identity
ICC : International Cricket Council
ISRO : Indian Space Research Organization
IQ: Intelligence Quotient


JPG: Joint Photographic Experts Group
KYC : Know Your Customer


LCD: Liquid Crystal Display
LED:  Light Emitting Diode
LCM: Lower Common Multiple
LOC: Line of control
LPG: Liquefied Petroleum Gas




MAC: Media Access Control 
MLA: Member of Legislative Assembly



NASA : National Aeronautic and Space Administration
NCERT: National Council of Educational Research and Training
NHRC : National Human Rights Commission
NFDC :National Film Development Corporation
NPB : Nuclear Power Board
NEPA : National Environment Protection Authority
News paper : North East West South Past and Present Events Report




OLED : Organic Light Emitting Diode
ONGC :Oil and Natural Gas Corporation



PAN : Permanent Account Number
PDF : Portable Document Formation
PIN :Personal Identification Number
PIN : Postal Index Number (for postal)
PPI : Pixels Per Inch
PWD : Public Works Department
PDA : Personal Digital Assistant



RAM: Random Access Memory
ROM: Read only Memory
RADAR: Radio Detecting and Ranging



SMS: Short Message Service
SIM: Subscribe Identity Module
SIMMS: Single in line Memory Module


USB: Universal Serial Bus
UPS: Uninterruptible power Supply
UNESCO: United Nations Educational Scientific and Cultural Organization
UPSC: Union Public Service Commission


VIP: Very Important Person
WWW: World Wide Web
Windows: Wide Ineractive Network Development for Office Work Solution
WLAN: Wireless Local Area Network
WHO: World Health Organization
WFTU: World Federation of Trade Union
WWF: World Wild Wife Fund
WWPA: World Wild Life Protection Agency


YAHOO: Yet Another Hierarchical Officious Oracle





Also Read:Molecular Biology Multiple Choice Questions On DNA







Thursday, July 11, 2019

Molecular Biology Multiple Choice Questions on DNA


MCQ on DNA : Multiple choice questions with answers in molecular biology for different competitive exams.


DNA (deoxyribonucleic acid) is the hereditary material in humans and almost all other organisms. DNA is molecule composed of two chains that coil around each other to form a double helix. The two DNA strands are also known as polynucleotides. They are composed of simpler monomeric units called nucleotides. Each nucleotides is composed of one of four nitrogen containing nucleobases adenine(A), guanine(G), cytosine(c), thymine(T). DNA bases pair up with each other, A with T and C with G to form units called base pairs. Each base is also attached to a sugar molecule and a phosphate molecule.

In this section ,we are providing multiple choice question on DNA with answers for your better performance in competitive exams.


                                                           
DNA related MCQ for competitive examination




1.DNA was first discovered by:-

A. Beadle and Tatum
B. Watson and Crick
C. Friedrich Miescher
D. A. Kornberg

Ans:C

2.How many nucleotides are present in one turn of DNA helix?

A. 4
B. 7
C. 8
D. 10

Ans:D

3.Distance between the two pairs of DNA is:-

A. 3.4 A'
B. 34 A'
C. 20 A'
D. 340A'

Ans:A

4.Instead of chromosomes which of the following has only DNA ?

A. Anabaena
B. Volvox
C. Chlamydomonas
D. Plasmodiophora

Ans:A

5.Which of the following is the smallest RNA?

A. m-RNA
B.  r-RNA
C.  t-RNA
D.  chromosomal-RNA

ANS:C

6.The tertiary structure of t-RNA is :-

A. L-shaped
B. X-shaped
C. T-shaped
D. Y-shaped

Ans:A

7.What could be the maximum difference in DNA sequences of two individuals?

A. 99.9%
B. 0.2%
C. 1%
D. 100%

Ans:B

8.Circular DNA molecule occurs in:-

A. Viruses
B. Bacteria, Chloroplasts and mitochondria
C. Bacteria and Chloroplasts
D. Bacteria only

Ans:B

9.The enzyme needed for uncoiling two DNA strands is:-

A. DNA ligase
B. DNA helicase
C. DNA polymerase
D. DNA  topoisomerases

Ans:B

10.what is the type of coiling in DNA?

A. Right handed
B. Left handed
C. Zig-zag
D. Opposite

Ans:A

11.The protein which helps to unwind DNA double helix during replication is:-

A. DNA polymerase
B. DNA gyrase
C. Helicase
D. DNA topoisomerase

Ans:C

12.Which of the  following double stranded RNA is present?

A. Bacteria
B. Chloroplast
C. Mitochondria
D. Reovirus

Ans:D

13.Which one of the following is a RNA virus?

A. Hepatitis B virus
B. HIV
C. Papilloma virus
D. Epstein-barr virus

Ans:B

14. For DNA fingerprinting, the amount of DNA required is?

A. Only a few cells
B. at least one gram
C. About 100 micrograms
D. About one  microgram

Ans:D

15. Who was the first director of Human Genome Project?

A.  Dr James Watson
B.  Dr Francis Collins
C.  Dr Craig Venter
D.  Claude Vorlihon

Ans:A

16. Who developed the method of DNA fingerprinting?

A.  Kary Mullis
B. Stice and Robi
C.  Frederick Sanger
D. Alec Jeffrey

Ans:D

17. Who was awarded Nobel Prize for synthesis of RNA?

A. S. Ochoa
B  A. Kornberg
C. H. Khorana
D. Nirenberg

Ans:A

18.Left handed DNA is known as

A. B-DNA
B. Z-DNA
C. Both a and b
D. None of the above

Ans:B

19.The diameter of Z-DNA molecule is

A. 34 A
B. 20 A
C. 45 A
D. 3.4 A

Ans:C

20.The enzyme which catalyses the formation of RNA from DNA template is known as

A. DNA polymerase
B. RNA polymerase
C. reverse transcriptase
D. Nuclease

Ans:B



Also Read: 

The Most Useful Idioms And Phrases With Sentences.